Dags att köpa råttor?....... Skrivet miss i nassen 5/10 - 2015 när jag var på dåligt humör.
Råttor finns lite överallt. Många är vi nybörjare från start. Att köpa råttor är som att köpa vilket annat djur som hellst. Du kan begära en hel del. Du kan fråga en hel del. Köpa första bästa brukar inte alltid va det bästa i slutändan. Denna lista är bara en påbörjad artikel för att ge lite lite tips och råd på vägen.
- Djur i zooaffären kommer nästintill alltid från grossist eller privat uppfödare. Du får inte med stamtavla, du får inga garantier, du kan inte lämna åter djuren om det inte funkar. Du får inget stöd om det blir problem. Du får inten hjälp att passa djuren under semestern.
- Grossist/Privatuppfödare/Foderuppfödare/Ormatsuppfödare/Zoodjur. Många namn används för att beskriva en råtta utan stam/släktinfo. Avlad för att tjäna pengar. Det vanliga är att dessa djur hålls i minimala burar, dåligt strö, billigaste maten möjlig. Avlivas om de blir sjuka än att ges vård. En del avlivas även om de har fel färg/kön.
Ju mer råttor man köper från zoo/grossist ju mer föder dom upp. Ju mer bidrar vi konsumenter/köpare till att dessa tar fler kullar. Så rädda råtta från zoo kan du glömma, det ger bara möjligheten för zoo att ta in ännu mer råttor när du så snällt tog hand om den råttan som ingen annan ännu köpt. Men det är svårt när man faller för en råtta i affären. Inte alla gånger man kan låta bli även om man borde.
Har man däremot tagit hem en råtta från tvivelaktig uppfödare så bör man tänka på några saker.
- Stor risk för dålig avel ger ökad risk för hormonproblem som utveklas till dominans/aggresivt beteende. Ett problem som kan hjälpas med kastrering, men det är ingen garanti. En del djur går att vända till det bättre. Men för många brukar brukar bli avlivade/hamna på annons efter de bitit sin ägare flera gånger och bråkar/biter sönder burkompis/ar.
- Mindre kunskap, mindre tid att bry sig. Ökad risk att få hem djur med ohyra/skabb. Ökar råttans sår på kroppen eller du ser små levande löss i pälsbotten. Är det nästintill alltid ohyra och ett veterinärbesök för att få stronghold behövs. OBS! frontline på apoteket är inte till för andra djur än hund/katt. Står varning på paketet att hund/katten inte får va små då det utgör en ökad risk. Dvs risken för djur små som råttor är stor. Många har dött av allergiska reaktioner och annat.
- Råttor som vistas runt massa andra djur, hanteras av besökare som ev drar med sig smittor. Eller att de får med sig smittor från grossist anläggningen. Kan bära på virus/bakterier som bryter ut efter de flyttar in i ditt hem. Rossel är inte alltid mykoplasma men det mesta behandlas på samma sätt. Rossel/nysningar kan va en hel hög med bakterier/virus. Vilket kan leda till dyra medicineringar. - Alla som tagit en kull blir automatiskt en uppfödare. Det är upp till var och en om man anser den uppfödaren att vara seriös.
Bara för att man har ett uppfödarnamn behöver man inte va seriös. Bara för att jag anser nån va oseriös bara för de inte har samma synsätt och jag inte förstår deras uppfödning och mål. Innebär inte att det är en oseriös uppfödare. Däremot finns det personer som skaffar uppfödarnamn och försöker smyga runt med buskavel. Oseriös uppfödning och djurhållning.
- Fråga runt på vad andra säger om just den uppfödningen. Du kommer få höra både ont och gott. Det är naturligt. Men hör du mycket varningar och specifika fall som verkligen inte är bra. Bör du fundera om det är värt att ta från den uppfödaren, ignorera varningarna eller gräva lite själv i om det kan va sant. Lita aldrig helt blint på en enda person. - Uppfödare/Privatuppfödare/seriös uppfödare. En person med tanke bakom sin avel. Har mål på vad denne vill få fram. Har en del kunskap om sina linjer och försöker jobba framåt för att förbättra och ta fram specifika drag. En del avlar lite vad som bara för att det är passande temperament och hälsan är okej. En del går snäppet längre, kämpar lite mer och försöker inte bara pricka in bra psyke och hälsa, utan även bra färg/teckning osv. Men alla har nån form av mål och framtidsplaner. Tar inte kull bara för att ha kull, för att tjäna pengar. Tar inte kull bara för stunden utan har nån tanke på att den kullen kan bli bra nog att kunna gå vidare i framtiden. Ibland måste man chansa med nån del i släkten man inte känner till så mycket och ibland med linje/inavel. Dock sker sist nämnde väldigt lite i Sv mot övriga länder.
Från en vettig uppfödare får du med dig stamtavla/släktinfo. Du har möjlighet att åka hem till uppfödaren och träffa djuren samt se hur de bor innan köp. Du får support hela råttans liv, flera går att ringa dygnet runt om det sker nått värre. Går nått snett brukar bra uppfödare ta tillbaka sina djur eller lösa nya hem. Många uppfödare ställer även upp som semestervakt.
Vettiga uppfödare har bra burar, bra mat, avlar inte på vad som, har lite kunskap på vad de avlar, försöker ha lite koll på sålda avkommor för att veta hur linjerna utvecklas. Grossist/zoo djurens totala motsatts. - Som första köpare brukar man rusa in i att skaffa djur. Många säger att man aldrig skall gå efter hur en råtta ser ut. Många anser att man skall gå efter råttans psyke och hur det klickar. Jag vill dock bryta den trenden med att öka medvetenheten på att avel inte bara är psyke. Finns så mycket mer till vad avel går ut på. Personligen anser jag att man kan få allt i ett paket med tålamod, fråga och leta runt. Varför inte försöka hitta en råtta i utseende som tilltalar med det psyket som man klickar med? Varför nöja sig med att bara psyket är bra om man önskar mer?
Dock så kan man klicka med en råtta som inte alls ser ut som man planerat. Och det finns inget härligare än att känna starkt band till ett djur. Så varför då neka det djuret för att det inte har rätt utseende?
För att köpa djur behöver man ha lite tålamod, lite suntförnuft, gå på magkänsla, lyssna lite på vad hjärnan säger men i slutändan låta hjärtat tala mest. - Tänk på att ungarna är lagliga att flytta efter 3 veckors ålder enligt jordbruksverket men inte enligt uppfödare och råttföreningar som har mer kunskap.
Ingen seriös uppfödare släpper ungar innan 5 veckor och innan de väger minst 80gram. En del seriösa har själv valt höja rekommendationerna själva och släpper inget innan 6 veckor och 100gram. De behöver dia upp mot 4-5veckor. Inte ryckas från sin mor utan långsamt avvänjas av henne. De behöver få en chans att komma upp i vikt då en flytt till nytt hem och ev ny flock tär på en liten kropp. Tappa lite vätska och mat i så liten kropp kan betyda en fara. Ju längre resor ju bättre om råttan kommit mer mot 100gram eller mer. - Alla frågor är bra frågor.. eller? När du kontaktar en uppfödare bör du ha läst på lite innan om grunderna att äga en råtta. Det är mindre chans att få svar från en uppfödare om du börjar med att fråga ut om den vanliga sköttseln. Att fråga en del när du känner dig osäker eller inte kan hitta. Det är en helt annan sak. Googla dig fram. Du har forum på rattor.ifokus.se och flera råttgrupper på fb att läsa artiklar, andras inlägg eller fråga frågor.
Du bör ha koll på vad en råtta ungefär behöver äta. Men du kan gott fråga uppfödaren om råd om specifik mat du är osäker på eller tips på hur den uppfödaren blandar eget.
Du bör ha koll på vilken bur du skall ha råttorna i. Men du kan ändå fråga uppfödaren om råd på om buren är bra nog. Om din tänkta inredning har brister eller du behöver mer inredning osv.
Kontakta uppfödare och önska köpa råttor utan att ha läst på minsta lilla innan är inte poppis. - När du kontaktar en uppfödare är det smart att inte bara skriva - Hej jag söker råttor har du till salu.
Flesta uppfödare är rätt måna på att deras små hamnar i bra hem. Det är mycket bätte skriva en rad om dig själv. Om du har några kunskaper, eller om du är helt ny men håller på att läsa om råttor. Bor du med andra och om de är okej med dina planer. Om minderårig är det okej för dina föräldrar? Om minderårig är dina föräldrar medvetna om att så länge du är minderårig så är det deras ansvar att djuren sköts rätt och får vård?
Råttor som alla djur drabbas av sjukdomar. De kan åka på lika många förkylningar som vi människor. Mykoplasma är bara veterinärernas lathet till att slippa kolla upp vad råttan exakt har. Då myko inte går att kolla utan bakterie odling. Men flesta sjukdomar råttor kan åka på har normalt liknande medicineringar. Funkar inte ena efter ett tags test kanman byta till en annan medicin. Är man smart kollar man upp närmsta veterinärer och vad de tar för avgifter. Här i västerås är skilnaden stor. Biligaste ligger på 250:- dyraste ligger på 550:-. Ingen i detta län söver och opererar råttor. De hänvisar till roslagstull i stockholm. Nått man bör känna till så man inte står där med akutfall och inte vet på var man skall vända sig.
Va ärlig och öppen. Dölj inte om du har en tanke i avel, glöm inte fråga om råttan ev får gå i avel i framtiden. Vissa ungar i en kull kan va bättre för avel än andra. Vissa linjer innehar mer problem än andra som uppfödare känner till och jobbar med för att bli av med. Men som en okunnig ny kan dra fram och därav inte bästa linjen att ha med i sin avel i början. Men även varar ärlighet längst. Uppfödare pratar med varandra mycket bra i sverige, norge och danmark. Vi håller på att jobba upp en öppen dialog med varandra. - Som med alla djur kan du fråga en hel del till din uppfödare. En vettig uppfödare har lite mer att komma med än att råttorna bakom är friska och problemfria. Det finns inga problem fria linjer. Det finns nått på alla linjer. Det handlar mer om kunskapen man har på linjen man håller på med. Har man ingen stam att skicka med men ändå säger det är bra hälsa, livsålder och bla bla bakom. Hur kan en uppfödare veta det om det inte finns nån släktinformation bakom? Kan va att en oseriös uppfödare sålt en råtta och klämt ur sig att det är toppen bra bakom. Sedan har nån oseriös uppfödare tagit denne på orden. Men finns inget dokumerat eller kan pekas ut mer precis så bör man förstå att det ligger risk till stor osaning.
Några saker man kan fråga uppfödare för att solla på oseriös/okej/seriös osv.
- Föräldrarnas ålder/vikt/färg (seriös person avlar inte på honor under 300gram, inte hanar under 500gram. En honas första kull skall ske tidigast 5 mån senast 1 år. Honas sista kull bör inte ske senare än 15månaders ålder. En hane bör inte gå i avel innan 1 års ålder, men en del använder hanar från 8mån ålder om de har bra koll på släkten)
- Även bra att fråga färg, en seriös uppfödare kan färger och teckningar som de heter och hittar inte på egna varianter som den är svart och vit
- Lite info om släkten. Hur de varit. Livsålder. Hälsa mm (Bli inte rädd om du får höra massa problem/negativa saker, en vettig uppfödare har oftast koll på sin linje och kan ofta rada upp massa kusinbarnsbarn, farfarsfar, mosters tredje kull och annat som haft nått problem. Ingen linje är problem fri. Finns mer och mindre. Handlar mycket om uppfödarens kunskaper på linjen och hur bra denne följt avkommor som sålts. Men inte alltid man orkar skriva allt för de som bara söker sällskapsdjur. Så vill man veta mer än det man får så ställer man bara fler frågor.
- Varför togs kullen är en intressant fråga. Många nya och inte så seriösa brukar kläcka ur sig att de tog kullen för föräldrarna hade så bra temperament *punkt*. Men avel bör alltid handla om mer än temperament. Långsiktiga mål, få fram mer än bara temperament. Gynna för att fortsätta en linje man anser har potencial osv. Och ja även få vidare två bra råttor, med bra stam som även har bra färg och man försöker få till en viss färg. - Kommer säkert mer text. Slägde ihop detta ovan på en natt jag hade svårt att sova. Ja jag har troligen stavfel och knasiga meningar.
Men vill bara avsluta med en sak. Avel enligt mig bör va en balans mellan mer än bara temperament och hälsa som många anses va de två viktigaste.
Jag anser man bör försöka få en balans på: Temperament, Psyke, Hälsa, Livsålder och Utseende.
*Temperament: Lynne, Sinne, Humör, Livlighet osv
Psyke: Själ, Sinne, Karaktär, Inre själ, Flockspråk, Introducering.. Går lite under temperament
* Hälsa: Kroppsligt välbefinnande, Immunförsvar, Kondition, Friskhet, Bakterier, Virus, Kastrering, Hormoner, Dominans, Bakbenssvaghet, Tumörer, Övervikt, Muskulerad, Frisk, Kroppskondition osv
*Livsålder: Anser jag är fristående från Hälsa. Livsålder är hur länge en råtta, en linje/släkt normalt levt. Många blir gamla/tantiga/gubbiga väldigt tidigt och det har sällan med just hälsan att göra utan mer att de åldras fortare än andra pga deras gener är så. Sedan blir en del avlivade, en del avlider i olyckor, avlider/avlivas pga sjukdom/skada mm. Gör det svårare beräkna livsålder på en linje.
*Utseende: Många tror jag pratar bara om färg. Nej jag pratar om helheten. Råttans typ. Kroppens storlek, huvudets form, öronens form. Svansens längd. Ögonens placering och storlek. Färg, teckning, pälsslag. Slimmad, fet, övervikt.
Allt om utseendet bör ha lika stor vikt som hälsa och temperament. Då mycket inom kategorin utssende kan göras till ohälsa om det avlas fel. Och mariotet om utseendet är genetiskt ärvftligt vilket gör att det även är del vikt att tänka på det med.
Och det är tråkigt att det knappt finns rena färger och teckningar i sverige. Det många kämpat med att få till går fort att rasera med att undvika och tänka på eller inte bry sig för fem öre om utseendet. Sedan blir det jätte svårt att reparera sopplinjer.
Nu finns det knappt rena linjer övh i Sv att hitta. Behövs bättre balans hos Svenska uppfödare att inte blanda hur som. Och mycket som blandas kan gå så fel om man inte vet om att det finns dödlighet vid vissa kombinationer och hemsk tarmomvridning kallad megacolon som tar död på råtta under smärtsamma förhållanden. Nu är det överlag rätt lite av detta i sv. Men det går under utseende och det är viktigt att kunna vad man håller på med. Och det behövs mer tanke på utseendet.
Varför kan vi inte försöka tänka längre än bara hälsa och temperament? Varför inte även slänga på livsålder och utseende?
Akta er dock för uppfödare som bara tänker på utseende. Det blir också totalt fel att dissa hälsa, temperament, livsålder. Då är det bra mycket bättre att köra på bara hälsa och temperament om man måste välja.